
CINEMA EDISON DE GRANOLLERS:
El dilluns 8 de Febrer de 2021, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'institut Celestí Bellera vam anar al Cinema Edison de Granollers a mirar una pel·lícula, anomenada Josep, una pel·lícula d'animació dirigida pel ninotaire Aurélien Froment i estrenada l'any 2020.

JOSEP
1. DADES PRINCIPALS:
Director:
Aurélien Froment (Aurel)
Guionista:
Jean-Louis Milesi
Biografia director:
Aurélien Froment (Aurel), nascut al 31 de maig de 1980 a Ardecha, França, és un dibuixant de còmics i director de cinema francès.
El 2001 va deixar els estudis de bioquímica i va començar a treballar com a dibuixant al diari L'Hérault du jour, i posteriorment a l'Agence France-Presse. Des del 2007 va treballar al diari Le Monde, als setmanaris Politis i Marianne, així com a Yahoo! i Chappatte. Els seus dibuixos també il·lustren la crítica social mensual CQFD i des de 2015 a Le Canard enchaînéo Le Monde Diplomatique. Simultàniament, ha dibuixat còmics per Jazz Magazine com a part de caixes de CD i BR de jazz, distribuïdes pel segell discogràfic Nocturne1. També va ser dissenyador gràfic dels grups Massilia Sound System i Oai Star i va il·lustrar les cobertes de l'àlbum Myriad Road de Natacha Atlas i Ca Fromet de Frédéric Fromet.
El 2016 va començar la producció del seu primer llargmetratge d’animació Josep produït per Les Films d'Ici Méditerranée en un guió de Jean-Louis Milesi. La pel·lícula es va estrenar a les pantalles el 30 de setembre de 2020 i va rebre una càlida acollida per part del públic i els professionals.
Gènere:
Animació / Drama
Corrent cinematogràfic o moviment:
Anys 30 / Postguerra española
Format de la pel·lícula:
pantalla ample (qualsevol format d'imatge amb una relació d'aspecte horitzontalment més gran i més ample que 4:3, l'estàndard de l'acadèmia utilitzat per la televisió analógica).
2. ARGUMENT:
Josep, ambientada a la Guerra Civil Espanyol, als anys 30, narra la vida del dibuixant i revolucionari Josep Bartolí durant la Guerra Civil espanyola, després de la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb la pintora mexicana Frida Kahlo.
És en el febrer de 1939, després de tres anys de guerra contra el feixisme, quan Josep Bartolí ha de fugir de la seva Catalunya natal un cop caiguda en desgràcia en mans de la dictadura franquista. Com milers de refugiats republicans, després de creuar el Pirineu es veu reclòs en els camps de concentració francesos. Els refugiats maltractats per la fam, el fred i els cops, són víctimes del menyspreu i la incomprensió del Govern francès. Amb tot, l'artista fa amistat amb un gendarme que li facilita un llapis i un paper perquè dibuixi. Els dos s'acaben fent amics i el gendarme l'ajuda a escapar del camp de consentració i a trobar una millor vida. Josep Bartolí continua el seu exili a Nova York i Mèxic on coneix la pintora Frida Kahlo, de qui s'enamora. Finalment, els dos sobreviuen a aquest periode tant fosc i es reuneixen al cap de temps.
La història per narrar aquest història, ho fa a través del gendarme, ja de gran i malalt, que li explica al seu net tota la seva vida i com va conèixer al Josep. Paral·lelament es veu també al Jaume, de gran, pintant a la seva casa.
3. RECURSOS VISUALS:
Plans:
Hi surten moltíssims plànols, des de detall a generals.
Moviment de la càmera:
En la pel·lícula podem veure diferents moviments de la càmera en diferents plànols.
Posada en escena:
Natural i senzilla.
Actors de doplatge:
Sophia Aram
Gérard Hernandez
Valérie Lemercier
Thomas VDB
François Morel
Continuïtat:
Els diferents plans tallats de la pel·lícula donaven la sensació de que eren continus, és a dir de continuïtat.
Escenografia:
L'escenografia estava ambientada i fa referència a una França dels anys 30.
Banda sonora:
Composta, creada i organitzada per Sílvia Pérez Cruz (cantant i compositora catalana).
To del llenguatge:
A vegades alt, depèn de l'escena.
Llum:
Va variant segons el moment del dia i a on estiguin els personatges o el paisatge.
Color:
Totes les escenes de la pel·lícula estan compostes per colors càlids i apagats.
Vestuari:
De l'època, anys 30 en cada moment i escena. No obstant, aquest variava despenen a on es trobava el personatge principal.

CINEMA EDISON DE GRANOLLERS:
El dimecres 21 d'Octubre de 2020, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'institut Celestí Bellera vam anar al Cinema Edison de Granollers a mirar una pel·lícula, anomenada Blow-up, del moviment cinematogràfic dels anys 50/60 anomenat Nouvelle Vegue.

BLOW-UP
1. DADES PRINCIPALS:
Director:
Michelangelo Antonioni
Guionista:
Michelangelo Antonioni i Tonino Guerra
Biografia director:
Michelangelo Antonioni, un dels directors més coneguts i famosos en la història del cinema, va néixer al 29 setembre de 1912 a Ferrara, Itàlia i va morir al 30 de juliol de 2007 a Roma, Itàlia. A part de ser cineasta també era i estava aficionat a la pintura i a l'escriptura. Es va graduar en econòmiques i en arrivar a Roma va començar els seus estudis cinematogràfics al Centro Sperimentale di Cinematografia de Cinecittà. Allà va conèixer a alguns dels artistes amb els que va colaborar anys després, com el cineasta Roberto Rossellini. Va començar la seva carrera com a crític cinematogràfic, guionista, ajudant de direcció i documentalista (va realitzar set documentals entre 1945 i 1949). El seu primer llargmetratge com a director va ser Crónica de un amor (1950). Durant tota la seva carrera com a director, productor i guionista va realitzar curts i pel·lícules de tot tipus de gèneres i ha estat premiat amb nombrosos premis per acadèmies cinematogràfiques d'arreu del món.
Gènere:
Intriga
Corrent cinematogràfic o moviment:
Nouvelle Vague
Format de la pel·lícula:
pantalla ample (qualsevol format d'imatge amb una relació d'aspecte horitzontalment més gran i més ample que 4:3, l'estàndard de l'acadèmia utilitzat per la televisió analógica).
2. ARGUMENT:
Blow-up, ambientada a Londres, als anys 1960, descriu un dia en la vida d'un fotògraf (Thomas), que va un matí a un parc per fer fotos. L'indret és gairebé desert, excepte una parella que s'abraça, i que Thomas fotografia de lluny. La dona, Jane, s'adona finalment de la seva presència, i molt molesta, li reclama els negatius; però Thomas s'escapoleix. Jane el troba a la tarda i Thomas li dona una pel·lícula, però no és la bona. Revela les fotografies del parc, i s'adona per ampliacions successives (blow-up significa 'ampliació' en anglès) que ha estat de fet testimoni d'un homicidi. Va de nit al lloc i descobreix el cadàver que les seves fotografies li han revelat. De tornada a casa seva, troba el seu taller buit: tots els seus clixés i negatius han estat robats. Desemparat, busca consell amb un amic, però és en va. Al matí, torna al parc, per descobrir que el cos també ha desaparegut.
3. RECURSOS VISUALS:
Plans:
Molt característic, fer plànols molt de seqüència, contïnus, amb plànols diferents, modificats i tallats i amb moviment.
Moviment de la càmera:
En la pel·lícula podem veure moviment en la càmera diferents plans
Posada en escena:
Natural i senzilla.
Actors:
David Hemmings
Vanessa Redgrave
Peter Bowles
Sarah Miles
Continuïtat:
Els diferents plans tallats de la pel·lícula donaven la sensació de que eren continus, és a dir de continuïtat. No obstant alguns d'ells si qeu es veien queels havien tallat i enganxat amb alguns altres.
Escenografia:
L'escenografia estava ambientada i fa referència a un Londres dels anys 50, 60 i 70
Banda sonora:
Composta, creada i organitzada per Herbie Hancock (pianista i compositor famós de jazz per haver compost bandes sonores d'altres grans pel·lícules com Harlem Nights o A Soldier's Story).
To del llenguatge:
A vegades alt, depèn de l'escena.
Llum:
Va variant segons el moment del dia i a on estiguin els personatges o el paisatge.
Color:
Totes les escenes de la pel·lícula estan compostes per colors càlids i apagats.
Vestuari:
De l'època, anys 50, 60 i 70, en cada moment i escena. No obstant, aquest variava despenen a on es trobava el personatge principal.
Escena per descriure:
Jo he triat una de les últimes escenes de la pel·lícula, quan el fotògraf retorna al parc a on ha descobert que va haber-hi un homicidi i que ell va ser-hi present. És de nit i està tot sol, se'n va a on va veure, gràcies a les seves fotografies i negatius, l'escena i es troba davant d'un cos mort, el cos de l'home que la Jane s'estava petonejant hores abans. Se l'observa i de sobte sent uns sorolls, mira al seu voltant i finalment decideix marxar del lloc obscur a buscar ajuda.
Personatge per descriure:
El personatge que em fa molta il·lusió descriure és Jane. Jane, és una dona que el fotògraf es troba i coneix al parc, fent-se petons amb un altre home. És una persona força extranya, innocent, insegura, prudent i insistent. Durant la pel·lícula es veu que no canvia molt la seva actitut ni pensament, és a dir, que es pot dir que és un personatge bastant pla.

CINEMA EDISON DE GRANOLLERS:
El divendres 9 de Novembre de 2019, els alumnes de 1r i 2n Batxillerat Artístic de l'institut Celestí Bellera vam anar al Cinema Edison de Granollers a mirar una pel·lícula recent i que ha arrasat a l'industria cinematogràfica, aquesta s'anomena Yesterday.

1. DADES PRINCIPALS:
Director:
Danny Boyle
Guionista:
Richard Curtis (és un famós guionista de cinema i de televisió britànic, també conegut per altres pel·lícules que ha escrit com Notting Hill o L'Escurçó Negre)
Biografia director:
Daniel Francis Boyle és un director productor anglès que va néixer en el centre d’una família catòlica d’origen irlandés al 20 d'octubre de 1956 a Radcliffe, Manchester, Regne Unit. Va estudiar a Thornleigh Salesian College y a la Universitat de Gales, Bangor. Després d’abandonar la seva primera idea de convertir-se en sacerdot, Boyle es va iniciar al teatre, participant en companyies de teatre com Royal Shakespeare Company. A finals dels anys 80, abans de dirigir pel·lícules cinematogràfiques, el famós director es va centra amb les produccions televisives, i gràcies a aquestes produccions, Boyle va obtenir reconeixement a Gran Bretanya. En els seus últims anys dins el mon del cinema, Boyle ha treballat amb milions de guionistes, productors, actors i equips cinematografs molt prestigiosos i reconeguts i ha esdevingut un exemple per el cinema a nivell mundial.
Gènere:
Comedia, Fantasia i Músic.
Corrent cinematogràfic o moviment:
Comercial britànic amb influències estadounidense.
Format de la pel·lícula:
2,39:1.
2. ARGUMENT:
Yesterday, ambientada a Lowestoft, Regne Unit, va sobre en Jack Malik (interpretat per l’actor Himesh Patel) un fracassat cantant-compositor de cançons que malviu en una petita localitat anglesa y que es troba a punt de renunciar al seu somni de viure de la música. No obstant la seva lleial i amiga d’infantesa Ellie Appleton (interpretada per l’actriu Lily James) l'animar i l’engresca a no rendir-se, ni deixar de perseguir el seu somni de ser cantautor en el món de la música.No obstant, en Jack és atropellat mentre anava amb bicicleta per un autobús durant una pagada global, i l’endemà mentres els hi canta la cançó “Yesterday” de The Beatles als seus amics, descobreix que no saben qui és aquest grup musical icònic ni han sentit mai les seves famosíssimes cançons. Més endavant se’n adona de que ningú recorda el grup i en Jack comença a agafar i a cantar totes les cançons del grup anglès com si siguessin seves i les hagués composat ell. Durant la pel·lícula, el personatge principal es va adonant de que altres peces culturals del pop com Coca-Cola o Harry Potter també han desaparegut mundialment. Seguidament, en Jack, juntament amb la seva millor amiga i manager Ellie, grava un àlbum amb les cançons, dels Beatles que s’ha apropiat, amb un productor de música local. Passen uns dies i gràcies a una entrevista amb una televisió local, en Jack és convidat per la tendència del pop actual Ed Sheeran, per ser el seu teloner a l'inici de la seva gran actuació a Moscou. L’Ellie, que treball com a mestre de secundària a part de ser la manager d’en Jack, abdica com a manger del seu amic. Després de l’actuació a Moscou l’Ed repta a en Jack a un concurs de compondre cançons en poc temps i resulta que l’Ed perd. La manager de l’Ed l’interessa en Jack i dies més tard en Jack pacta amb una discográfica de Los Angeles i amb la manager de l’Ed per aconseguir la fama. Seguidament l'Ellie li confessa a en Jack que l’estima, en Jack comença a enregistrar l'Àlbum a Los Angeles i per preparar l'Àlbum viatja a Liverpool, l’origen del grup The Beatles per entendre les cançons ja compostes pel grup. L’Ellie el va a vistiira allà i es confessant l’amor mutu, però alfinal no acaba bé i en Jack li diu que està centra en la música i l’Ellie té una altre vida a seguir, o sigui que es separan. En Jack llença l'àlbum amb molts retocs pels productors. En el concert del llançament de l'àlbum,però dues persones lii venen a dir al vestidor que se'n recorden i coneixen els Beatles. Aquesta parella, d’un home i d’una dona, donen les gràcies a en Jack per seguir tocant les meravelloses cançons del grup anglès i per fer-les senti i recordar a la gent. Aquests dos, li donen un paper amb l’adreça del membre de The Beatles John Lennon i en Jack Tot il·lusionat el va a visitar i parla amb ell de la vida. Lennon aconsella a en Jack sobre la vida i l’amor. Finalment quan en Jack actua a l’estadi de Wembley, confessa a tot el públic i audiència que vol estar amb l’Ellie, que està enamorat d’ella, confessa que les cançons que canta no son seves i anuncia que públicara tot el seu àlbum a internet gratis perquè tothom pugui escoltar les cançons dels The Beatles. La pel·lícula acaba amb una escena d’en Jack i l’Elli junts.
3. RECURSOS VISUALS:
Plans:
Molt característic de Boyle fer plànols molt exagerats i que malgrat el tema de la pelicula sigui molt diferent i que no demani molts canvis de plànols o plànols diferents, ell igualment ho fa i els modifica a la seva manera. Fa molts plans generals sobretot als concerts.
Moviment de la càmera:
En la pel·lícula podem veure moviment en la càmera diferents plans
Posada en escena:
Natural i senzilla.
Actors:
Himesh Patel, Lily James, Ed Sheeran, Kate McKinnon, Joel Fry, James Corden, Alexander Arnold i Lamorne Morris.
Continuïtat:
Els diferents plans tallats de la pel·lícula donaven la sensació de que eren continus, és a dir de continuïtat.
Escenografia:
Estava ambientat al Regne Unit però també surten característiques dels Estats Units ja que allà també s’hi van rodar diferentes escenes.
Banda sonora:
Composta, creada i organitzada per Daniel Pemberton (compositor famós per haver escrit altres grans pel·lícules com King Arthur o Oceans Eight).
To del llenguatge:
A vegades alt, depèn de l'escena.
Llum:
Va variant segons el moment del dia i a on estiguin els personatges o el paisatge.
Color:
Totes les escenes de la pel·lícula estan compostes per colors càlids i llampants.
Vestuari:
Actual i adequat en cada moment
Escena per descriure:
Jo he triat l'última escena de la pel·lícula a on es veu un lateral de la casa de l’Ellie, amb dos finestres. A la finestres de l'esquerra si veu en Jack sense samarreta i l’Ellie abraçant-lo per radera també amb roba interior. Els dos personatges principals estan mirant per la finestra l’alba del sol i del dia.
Personatge per descriure:
El personatge que em fa molta il·lusió descriure és l’Ellie Appleton. L’Ellie, és la millor amiga d’en Jack des de que eren molt petits i porta també des de l’infància enamorada del seu íntim amic però sense confessar-li. Treballa com a mestre de secundària i a la vegada és la manager d’en Jack. Físicament, l’Ellie és morena, blanqueta de pell, de constitució prima i alta. De personalitat és una noiia molt agradabel, dolça, positiva, discreta, riallera, expressiva, amable i agraïda. Com a personatge, podem dir que és un dels personatges principals o secundaris principals i també podriem dir que és un personatge rodó, és a dir, que durant la pel·lícula va evolucionant.