top of page

Centre Cultural Contemporani de Barcelona (CCCB)

El dimecres dia 17 de febrer, els alumnes de 2n de batxillerat artistic-escènic vam realitzar una sortida al CCCB de Barcelona, a on vam poder veure i guadir d'una exposició exposada a l'edifici d'en William Kentridge anomenada El que no està dibuixat.

El CCCB és un centre cultural multidisciplinari dedicat a explorar els grans temes de la societat contemporània per mitjà de diferents llenguatges i formats, amb un extens programa que inclou grans exposicions temàtiques, cicles de conferències i trobades literàries, projeccions audiovisuals i festivals.

EL QUE NO ESTÀ DIBUIXAT

Exposada des del 22 octubre al 4 novembre de 2020

A través de l’animació, el dibuix, el cinema, la música o el teatre, l’artista sud-africà William Kentridge ha construït una obra tentacular, que barreja tècniques i disciplines. La mostra és una oportunitat única per veure algunes de les obres més emblemàtiques de Kentridge: tapissos de gran format i la sèrie completa dels onze curtmetratges d’animació Drawings for Projection. El CCCB és el primer lloc a Europa on s’estrena la darrera pel·lícula de Kentridge, City Deep.

William Kentridge (nascut a Johannesburg, Sud-àfrica, al 1955) és reconegut arreu del món pels seus dibuixos, pel·lícules, produccions de teatre i d’òpera. El seu mètode combina dibuix, escriptura, cinema, performance, música, teatre i altres pràctiques col·laboratives per crear obres d’art amb un rerefons polític, científic, literari i històric. La seva estètica està influenciada per la mateixa història del cinema i de l’animació stop-motion. El dibuix de Kentridge, forma part de la seva visió àmplia de l’animació i la seva pràctica cinematogràfica, en què els significats de les seves pel·lícules van sorgint durant el procés de creació.

L’obra de Kentridge s’ha exposat a museus i galeries d’arreu del món com el Museu d’Art Modern de Nova York, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu del Louvre de París, la Galeria Whitechapel de Londres,... 

Entre les produccions operístiques que ha dirigit destaquen La flauta màgicade Mozart, El nas de Xostakóvitx i les òperes d’Alban Berg Lulu i Wozzeck, que s’han pogut veure a sales d’òpera com la Metropolitan Opera de Nova York, La Scala de Milà, etc.

william.jpeg

ANÀLISIS D'UNA DE LES OBRES DE L'EXPOSICIÓ

Aquesta obra pictòrica de l'exposició "El que no està dibuixat",
presenta una estructura oberta i en forma de rectangle. Les seves línies de força són tres, una horitzontal que creua el quadre i dues de diagonals que serveixen com a punt de fuga. No obstant, a part d'aquestes també podem veure altres, pintades de color vermell, que també intensifiquen la força del quadre. En l'obra hi podem observar en un primer pla un paisatge d'arbres, plantes i natura i en un segon pla un paisatge més urbà amb edificis. Observant l'obra podem veure que està pintada amb carbonet, ja que només es poden veure els colors blanc, negre i gris. Presenta bastant detallisme i realisme. Pel que fa a la llum de l'obra, podem dir que té bastant llum, més a la part de dalt del cartell que no a la part inferior, ja que a la part superior hi trobem el cel, que requereix més llum, i a la part inferior el terra, que en requereix menys. Per concloure, podem dir també que el tema del cartell, com es pot veure clarament, és un paisatge quotidià de l'època i lloc a on va viure l'autor, William Kentridge, que seria als anys 70 o 80 a Sud Àfrica, quan el col·lectiu negre eren esclaus del col·lectiu blanc i hi havia protestes.

ELS MEUS STOPMOTION

©2019 per Aina Pertegaz

bottom of page