top of page

GLOSSARI AUDIOVISUALS:

LLENGUATGE FOTOGRÀFIC:

Plans fotogràfics:

Gran Pla General: Mostra un gran paisatge o una multitud.

Pla General: Mostra un escenari ampli en el que s'incorpora una persona o grup de persones que ocupa un terç o una quarta part de l'enquadrament.

Pla de conjunt: Abraça un petit grup de persones.

Pla sencer: Els límits inferior i superior de la pantalla coincideixen amb el cap i els peus d'un o dos personatges.

Pla americà o tres quarts: Els límits superior i inferior coincideixen amb el cap i els genolls de la persona. Típic pla cinematogràfic.

Pla mitjà: Presenta la persona tallada per la cintura, és a dir, de mig cos en amunt.

Primer pla: Presenta el rostre sencer o com a molt amb l'espatlla.

Primeríssim pla: Mostra una part del rostre o del cos d'una persona.

Pla de detal: Mostra un objecte o part d'un objecte.

Angles fotogràfics:

Angle normal: pla a on la càmera es troba paral·lela al terra de manera que es situa l’espectador a l’alçada dels ulls dels personatges.

Angle picat: pla a on la càmera es localitza des d'un punt de vista superior als elements que apareixen en escena, els quals queden en una posició d’inferioritat.

Angle contrapicat: plà que té una angulació obliqua inferior, és a dir, per sota de l'altura dels ulls i lleugerament cap amunt. La càmera es localitza en un punt baix de manera que els elements de l’escena queden en una posició de superioritat

Angle nadir: plà a on la càmera es situa per sota el personatge, el paisatge o objecte, en un angle perpendicular al terra.

Angle zenital: és l’angle picat portat a l’extrem, ja que la càmera es situa totalment perpendicular al terra, de dalt abaix
Vocabulari fotogràfic:

Nitidesa: imatge detallada, clara i precisa.

LLOCS CULTURALS:

Roca Umbert: espai cultural al servei dels processos creatius, la formació artística i el diàleg entre les arts, sobretot les audiovisuals.

Museu de Ciències Naturals de Granollers: el museu ocupa dos edificis, un de nova plnata i l'edifici antic anomenat La Tela. Aquests edificis acullen els espais per a les exposicions i per a les activitats del museu. Al voltant hi ha un jardí que acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca del Vallès Oriental.

Museu de Granollers: espai cultural, que té un fons bàsicament d’arqueologia, d’art, d’arts decoratives, d’etnografia i numismàtica, creat al 1932 per l'Ajuntament, que coordina i dóna suport a la major part de les excavacions de la comarca. 

Cinema Edison: espai ideal per a la realització de tot tipus d’esdeveniments, reunions i trobades. Compta amb un sala de cinema, tres espais polivalents, una sala d’assaig, un espai de bar, vestíbuls, zona d’oficines.

ART CONTEMPORANI:

Tècniques d'autors:

Sanguina: és una tècnica pictòrica basada en una varietat d'òxid de ferro anomenada hematites, que es presenta en forma de pols, barra o placa.

Carbonet: és una de les técniques de dibuix més antgues que és fa amb una mena de llapis anomenat carbonet (tipus de carbó vegetal).

Oli sobre Tela: és una tècnica pictòrica on el suport és fusta o tela, en aquest cas, i que està tensada en un bastidor a la qual s'apliquen amb pinzell pigments mòlts dissolts en olis secantirs, com la llinosa, que fan d'aglutinant. 

Collage: tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes superposats o enganxats a un suport

Kitsch: tipus d'art que es considera una rèplica o copia d'un estil existent, és a dir, son objectes decorats amb icones recoonegudes per la societat. 

CORRENTS ARTÍSTIQUES:

Primeres avantguardes:

- El Fauvisme: corrent del s.XX, que es caracteritza per l'aplicaciió de colors violents de colors sobre tela i que n corresponen amb els de la figura representada.

- L'Expressionisme: corrent que sorgeix arrel dels desastres de la Primera Guerra Mundial i que es caracteritza per expressar elss sentiments i les emocins gumanes més profundes.

- El Cubisme: corrent que trenca totalment amb les formes de representación de l'art i que busca representar l'essència de les coses, tot allò que no varia mai i no nomás com les veiem sin com sabem que son realment. 

LLENGUATGE AUDIOVISUALS:

​

​

©2019 per Aina Pertegaz

bottom of page