top of page

Palau Robert

El dilluns dia 22 de febrer, els alumnes de 2n de batxillerat artistic-escènic vam realitzar una sortida al Palau Robert de Barcelona, a on vam poder veure i guadir d'una exposició exposada a l'edifici i d'una ruta pel barri de Gràcia modernista.

El Palau Robert és un edifici situat al Passeig de Gràcia 107, de Barcelona, cantonada amb l'Avinguda Diagonal. Va ser construït entre 1898 i 1903 com a residència privada de Robert Robert i Surís, marquès de Robert, un aristòcrata influent, financer i polític d'origen gironí. L'edifici actualment pertany a la Generalitat de Catalunya i acull un centre d'exposicions amb quatre sales, un espai per a conferències, el Centre d'Informació de Catalunya, l'oficina de turisme de Catalunya a Barcelona, jardins oberts al públic, i l'oficina d'Artur Mas que li pertoca per ser ex-president de la Generalitat de Catalunya. 

AIXAFEM EL FEIXISME

Exposada des del 3 de novembre al 5 d'abril de 2021 a la Sala 1

El Palau Robert presenta una exposició sobre la tasca del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, que va ser un  organisme modern, creatiu i sense precedents que es va crear l’octubre de 1936, va desplegar una estratègia comunicativa d’ampli abast. Va treballar per internacionalitzar el conflicte bèl·lic i alhora explicar-se davant l’opinió pública republicana catalana i espanyola.

La mostra del Palau Robert “Aixafem el feixisme, explica els mitjans i les estratègies persuasives que va fer servir el Comissariat per defensar les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals.

El relat expositiu, que proposa un viatge en el temps fent un recorregut cronològic, estava estructurat en quatre apartats:

  • Bloc 1: El primer bloc es remunta uns anys enrere, a principis de segle XX, i apunta la importància del desenvolupament de la publicitat a Catalunya i com les tècniques i el coneixement d’aquesta es van incorporar a la propaganda en esclatar el conflicte bèl·lic. 

  • Bloc 2: El segon bloc explica les diferents necessitats comunicatives, és a dir, el fet de que no es podia dir el mateix al combatent que es jugava la vida al front que a la rereguarda catalana, a la resta de la zona republicana o a les principals democràcies europees. Així, per a cadascun d’aquests grups, l’exposició destina una sala on es mostren els diferents missatges, que es transmeten a través d’una varietat de canals.

  • Bloc 3: El tercer bloc comença amb els anomenats Fets de Maig de 1937, una lluita armada pel poder a la rereguarda catalana entre els diferents partits i sindicats. És el moment a partir del qual el Comissariat de Propaganda veia com s’apagava la seva etapa inicial d’esplendor, una situació que s’agreujava quan la tardor de 1937 el govern de la  República es traslladava a Barcelona, també amb l’organisme homòleg al govern de la República, i la propaganda del Comissariat s’adaptava a aquella nova situació.

  • Bloc 4: El darrer tram de l’exposició comença quan les tropes franquistes trepitgen Catalunya i ocupen la primera capital catalana. La mostra finalitza amb els últims actes del Comissariat de Propaganda a l’exterior, pocs dies abans que acabi la guerra civil, l’1 d’abril de 1939.

Cartell de l'exposició "Aixafem el feixisme".

Diferents fotografies de l'exposició "Aixafem el feixisme" exposada al Palau Robert.

ANÀLISIS DE DUES OBRES DE L'EXPOSICIÓ

Aquest cartell de l'exposició "Aixafem el feixisme",

presenta una estructura oberta i en forma de triangle. Les seves línies de força són tres, una horitzontal que creua el cartell i dues de vertical que van amb el protagonista del cartell. En el cartell hi podem observar un home amb la pell negre i vestit com si fos un camperol, amb una eina de camp a la mà dreta, un barret i al seu darrere una mena de bandera amb unes lletres inicials. Finalment a dalt del cartell hi podem veure la paraula llibertat. Els colors que hi predominen en aquest cartell són el vermell, el carn rosat, el negre, el marró, el blanc i els grisos. Pel que fa a la llum del cartell, podem dir que té bastant llum, més a la part de dalt del cartell que no a la part inferior, però més o menys el quadre està compensat. Per concloure, podem dir també que el tema del cartell, com es pot veure clarament, és la defensa i la reivindicació de la llibertat de part del proletariat durant la Guerra Civil Espanyola i contra el Feixisme.

Aquesta imatge de l'exposició "Aixafem el feixisme" presenta una estructura oberta i dues línies de força verticalment. En la imatge hi veiem un home que està parlant per un micròfon antic de la Ràdio de Barcelona, la primera ràdio espanyola que va haver-hi. A part del micròfon de la ràdio i el senyor que sembla que està parlant a través d'aquest, veiem com a segon pla una multitud de persones que sembla que estiguin escoltant al senyor que parlar, ja que, miren cap a on està ell. La imatge està en blanc i negre i per tant hi veiem poc cromatisme, però, podem dir que hi ha colors foscos i clars. Respecte a la lluminositat, podem veure que sí que n'hi molta, ja que, se suposa que la imatge està captura a l'aire exterior, a més a més es pot veure la lluminositat pel reflex a les cares de la gent i pels colors clars en la imatge. Finalment, podem afirmar que aquesta imatge és de principis del segle XX, concretament quasi en l'època de la Guerra Civil Espanyola.

©2019 per Aina Pertegaz

bottom of page